Przejdź do głównej zawartości

Blokowanie projektu -zamrażanie wersji


Blokowanie projektu, to funkcjonalność umożliwiająca zainstalowanie obrazu z zamrożoną wersją.

Funkcjonalność jest przydatna w przypadku, jeżeli chcesz aby dany projekt był na tej samej wersji, na której zostało wdrożone środowisko bez wykonywania aktualizacji projektu w przypadku, gdy zostanie wydana nowa wersja obrazu VSoft archITekt. Poprzez zainstalowanie obrazu z zamrożoną wersją i wykonanie regonfiguracji dany projekt można zablokować. Jednocześnie możesz pobierać nowe wersje obrazu i aktualizować pozostałe projekty do najnowszych wersji.

  1. Przejdź do rekonfiguracji projektu.
  2. Jeżeli chcesz zablokować dany projekt, dla którego jeszcze nie masz zainstalowanego obrazu z zamrożoną wersją, wówczas kliknij w link, który umożliwi pobranie obrazu.

image

  1. Uruchom instalację zamrożonego obrazu.

image

  1. Zrestartuj VSoft archITekt Launcher i ponownie przejdź do rekonfiguracji danego projektu.
  2. Teraz możesz zaznaczyć opcję blokady projektu i wykonać rekonfigurację.

image

Tworzenie projektu na zamrożonej wersji​

Jeżeli masz już zainstalowane zamrożone wersje obrazu, wówczas podczas tworzenia nowego projektu możesz je wskazać.

image

Na liście projektów przy zablokowanym projekcie zostanie wyświetlona ikona kłódki obok numeru wersji.

image

Zobacz również​

Aktualizacja środowiska

Tworzenie projektu na podstawie paczki inicjalnej