Przejdź do głównej zawartości

Usuwanie i przywracanie wersji


Możesz usunąć wersję z serwera wersji, na którym są one zapisywane. Warunkiem usunięcia wersji jest brak powiązania usuwanej wersji z innymi wersjami.

wskazówka

Przykładowo jeżeli będziesz chciał usunąć strukturę danych, która posiada relację do innej struktury, wówczas zostanie wyświetlony komunikat, iż wersja jest wykorzystywana przez inną wersją i nie będzie można usunąć struktury.

  1. Wybierz panel Serwer wersji.
  2. Zaznacz dany plik na serwerze wersji.
  3. Kliknij prawym i z menu kontekstowego wybierz opcję Usuń.

Jeżeli chcesz usunąć wersję mimo jej powiązań do innych wersji, użyj kombinacji Shift + Wymuś usunięcie (polecenie pojawia się w menu kontekstowym po naciśnięciu klawisza Shift i prawy przycisk myszy).

image

Przywrócenie usuniętej wersji​

Jeżeli usuniesz daną wersję z serwera wersji bazodanowego, nie jest ona trwale usuwana.

  1. Wybierz panel Serwera wersji i z górnego menu opcję Pokaż usunięte elementy.
  2. Kliknij na usuniętym elemencie i z menu kontekstowego wybierz opcję Przywróć.

image

Usuwanie całkowite wersji w serwerze bazodanowym​

Jeżeli posiadasz bazodanowy serwer wersji dla projektu, wówczas aby usunąć wersję całkowicie musisz wykonać 2 operacje.

Jeżeli usuniesz całkowicie wersję, nie będzie mozna jej przywrócić oraz nie będzie dalej przechowywana i dostępna w serwerze wersji.

  1. Wybierz panel Serwer wersji.
  2. Zaznacz dany plik na serwerze wersji.
  3. Kliknij prawym i z menu kontekstowego wybierz opcję Usuń. W przypadku bazodanowego serwera wersji po wybraniu Usuń:
  • wersja zostanie trwale usunięta jeżeli jeszcze nigdy nie została wybrana dla wersji opcja Zakończ edycję - przykładowo użytkownik utworzył formularz i tylko go zapisał bez wybierania opcji Zakończ edycję.

image

  • wersja nie zostanie trwale usunięta jeżeli już była dla wersji chociaż raz wybrana opcja Zakończ edycję. Taka wersja nie jest trwale usuwana tylko nadal przechowywana w serwerze wersji.
  1. Aby przejść do usuniętych plików wybierz z górnego menu opcję Pokaż usunięte elementy.
  2. W celu trwałego usunięcia wybierz akcję Usuń całkowicie.

image

Zobacz również​

Masowa walidacja wersji

Eksport/import wersji

Publikowanie wersji